Saimaan kuidun rahoitushakemus on jätetty, päätöksiä odotellaan... 


Verkon rakentaja on Saimaan kuitu Oy, Talkooperiaatteella tapahtuvaa myyntityötä tekevät muutamat kyläyhdistyken jäsenet ja muut vapaaehtoiset. Alustavasti aikataulu on sellainen, että hankkeelle päästään hakemaan rahoitus marraskuun 2023 aikana.  Mikäli päätös on myönteinen rakentamisen aloitus ajoittuu keväälle 2024.


Sopimukset ovat tässä vaiheessa ehdollisia, ja astuvat voimaan vasta sitten, kun hankkeelle saadaan myönteiset rahoituspäätökset Etelä-Savon ELY:ltä. Näitä ehdollisia sopimuksia tarvitaan, jotta rahoittajat ja Saimaan Kuitu Oy:n omistajakunnat uskovat että rakennettavalle verkolle on tarvetta alueella ja myös luottavat siihen, että hankkeen yksityisrahoitusosuus toteutuu.

Verkko suunnitellaan ja rakennetaan lähtökohtaisesti niin, että liittymän hinta asiakkaalle on 1990 € ja kuitupäätelaitteen asennusmaksu 158 €. Kuitukaapeli tuodaan rakennuksen seinään asti ellei omistajan kanssa muuta sovita. Kuukausimaksu esim. 100/100 megan liittymällä on tällähetkellä 28,90 e/kk ja avausmaksu 100 e. Liittymän voi ottaa käyttöön silloin kun itse haluaa. Liittymän voi maksaa kertamaksulla, kahdessa erässä tai rahoituksella. Asiasta voi tiedustella lisää Vesa Erkkilältä p. 050 5873040.

Miksi valokuitu?

Mobiiliverkossa siirretty tieto on noin kolminkertaistunut neljässä vuodessa ( https://www.traficom.fi/fi/tilastot/matkaviestinverkossa-siirretty-tieto ) ja hyvin todennäköisesti verkko ei pysty enää pitkään vastaamaan kasvavaan kysyntään. Tämän huomaa esimerkiksi siitä, että vaikka tuleva nopeus olisi edelleen hyvä (lataukset), niin lähtevä nopeus on vastaavasti niin paljon hitaampi, että esim. videoneuvottelut toimivat huonosti. Samoin viikonloppuisin ja loma-aikoina yhteys on hidas, 

Mobiilirakentamisessa EU-eivytystukea suunnataan vuodesta 2022 alkaen vain 5g-verkoille, mutta jos alueella on jo toimiva 4g-verkko ei tukea alueelle myönnetä. Vastaavasti rahoitusta tullaan jatkossa entistä enemmän kohdistamaan kiinteille verkoille. (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/kotimaa/artikkeli-1.1608587). Todellista 5g-verkkoa ei siis näillänäkymin maaseudulla tulla näkemään. Todellisuudessa vain valokuituverkko takaa varman vähintään 100 M yhteyden molempiin suuntiin käyttäjien lukumäärästä ja olosuhteista riippumatta.

Lisätietoa allaolevista linkeistä. Samoin tulemme lähiaikoina jakamaa postilaatikkoihin ja ilmoitustauluille esitteitä, lähettämään kirjepostia, sekä ottamaan myös yhteyttä  henkilökohtaisesti. Projektin yhteyshenkilönä toimii Laamalan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Vesa Erkkilä p. 050 5873040, vesaerk@gmail.com. 
Toivotaan että onnistumme tässä tärkeässä yhteisessä hankkeessa!Lataa tarkempi esite ja perushinnasto tästä: