Saimaan Kuitu Oy sai myönteisen rahoituspäätöksen Etelä-Savon ELY-keskukselta Suomenniemi 4 -hankkeelle laajakaistaverkon rakentamiseksi Suomenniemelle. Hanke koskee kyliä Nirkko, Lahnasalo, Liiansaari, Laamalansaari ja Houtunsaari. Kartta rakentamisalueesta löytyy Saimaan Kuidun nettisivuilta (Ajankohtaista àJulkinen kuuleminen maaseuturahaston laajakaistahankkeesta 15.3.2024)
Rakentaminen alkaa syyskesällä, jos maanrakennuskapasiteettia on vielä saatavilla. Saimaan Kuitu toivoo, että informoisitte myös naapureitanne mahdollisuudesta saada liittymä, että verkosta saataisiin mahdollisimman kattava. Liittymän kannattaa ottaa silloin, kun sitä rakennetaan. Jälkeenpäin liittyminen on aina kalliimpaa, sillä silloin ei ole hanketukea enää käytettävissä ja tilaaja joutuu maksamaan liittymän lisäksi rakentamisen kustannukset, jos kiinteistö sijaitsee kauempana lähimmästä liityntäpisteestä.
Teille lähetetään vielä tarkempaa infoa asian etenemisestä, kun rakentamisen aloitusaika on varmistunut.
Yst. terv. Saimaan kuitu oy

Jari Käyhty, toimitusjohtaja

Miksi valokuitu?

Mobiiliverkossa siirretty tieto on noin kolminkertaistunut neljässä vuodessa ( https://www.traficom.fi/fi/tilastot/matkaviestinverkossa-siirretty-tieto ) ja hyvin todennäköisesti verkko ei pysty enää pitkään vastaamaan kasvavaan kysyntään. Tämän huomaa esimerkiksi siitä, että vaikka tuleva nopeus olisi edelleen hyvä (lataukset), niin lähtevä nopeus on vastaavasti niin paljon hitaampi, että esim. videoneuvottelut toimivat huonosti. Samoin viikonloppuisin ja loma-aikoina yhteys on hidas, 

Mobiilirakentamisessa EU-eivytystukea suunnataan vuodesta 2022 alkaen vain 5g-verkoille, mutta jos alueella on jo toimiva 4g-verkko ei tukea alueelle myönnetä. Vastaavasti rahoitusta tullaan jatkossa entistä enemmän kohdistamaan kiinteille verkoille. (https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/kotimaa/artikkeli-1.1608587). Todellista 5g-verkkoa ei siis näillänäkymin maaseudulla tulla näkemään. Todellisuudessa vain valokuituverkko takaa varman vähintään 100 M yhteyden molempiin suuntiin käyttäjien lukumäärästä ja olosuhteista riippumatta.

Lisätietoa allaolevista linkeistä. Samoin tulemme lähiaikoina jakamaa postilaatikkoihin ja ilmoitustauluille esitteitä, lähettämään kirjepostia, sekä ottamaan myös yhteyttä  henkilökohtaisesti. Projektin yhteyshenkilönä toimii Laamalan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Vesa Erkkilä p. 050 5873040, vesaerk@gmail.com. 
Toivotaan että onnistumme tässä tärkeässä yhteisessä hankkeessa!Lataa tarkempi esite ja perushinnasto tästä: